Home Assistant voor de beginner
Als je iets met huisautomatisering wil doen, maar niet super technisch bent, dan ligt het misschien voor de hand om met bijvoorbeeld Philips Hue te beginnen. Je koopt een starterspakket met een paar lampen en een ‘bridge’ en dat is al technisch genoeg.

Maar Hue is best duur. Het pakket op de foto hierboven kost 115 euro. En dan heb je twee lampen. Wel erg goed van kwaliteit, maar ik zou aanraden om te overwegen om in plaats van een Hue Bridge een Home Assistant Green te kopen met en Sonoff Zigbee stick. Samen voor ongeveer €120. Dan heb je nog wel lampen nodig, maar daarvoor kun je op veel meer plekken terecht, zoals Ikea, of gebruik toch Hue lampen, die erg goed van kwaliteit zijn.
Home Assistant Green

De Home Assistant Green is relatief goedkoop en heel energie zuinig. Maar eerlijkheid gebied te zeggen dat je er mogelijk wel snel ‘uitgroeit’. (Maar veeel minder snel dan bij Hue.)
Ben je echt niet van plan om super veel domotica te gaan gebruiken en ben jij niet het type dat alles wil uitproberen, dan is de Green een slimme keuze.
Voordeel van Home Assistant
Het grote voordeel als je meteen met Home Assistant begint, is dat je daarmee kunt doorgroeien en uiteindelijk alles kunt koppelen wat je maar wil. Ja, alles. Home Assistant is gemakkelijk om mee te beginnen, maar je merkt al snel dat alles kan en dan kan het ook uitdagender worden, zoals je op deze website kunt lezen.
Je kunt zelfs doorgroeien als de Green op een gegeven moment te klein voor je wordt. Dan koop je bijvoorbeeld een mini-pc en kun je tamelijk eenvoudig alles overzetten.
De goedkoopste oplossing
Als je zo min mogelijk geld wilt uitgeven, ook dan is Home Assistant de beste keuze. Mogelijk heb je dan wel wat meer technische skills nodig, maar ook dat kan meevallen.
Je kunt namelijk Home Assistant installeren op een oude PC waar je niks meer mee doet, of op een Raspberry Pi die je misschien werkeloos hebt liggen.
Uiteindelijk is Home Assistant altijd de slimste keuze omdat je daarna bijna alle smart gear kunt gebruiken die je kunt vinden, dus ook goedkope dingen bij Ikea, Action of Alliexpress.
De beste oplossing
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan zo degelijk mogelijke hardware en ga ik voor zo energiezuinig mogelijk. Ik heb daarom een kleine mini-computer gekocht die geen ventilator heeft en in vol bedrijf 8 watt verbruikt. Daarbij heb ik een Sonff Zigbee stick gekocht omdat dat type MQTT ondersteunt. Maar zie je? Het wordt al snel toch te technisch.
Nadeel van Hue
Als je toch met Hue wil beginnen, dan loop je al wel snel tegen sommige nadelen aan. Mensen draaien een Hue peertje in een lamp, daarna gaan ze met een app of afstandsbediening die lamp bedienen. Maar ‘anderen’ doen uit gewoonte de lamp steeds uit met de oude schakelaar en dan is de lamp onbereikbaar voor de afstandsbediening. Dus zorg voor tenminste één afstandsbediening en zet de schakelaar vast met tape of een tiewrap :-).
Een ander nadeel is dat je vast zit aan het merk, koop je Hue dan kan je bijna nooit andere hardware (zoals andere lampen) daaraan koppelen. En Hue is best duur. Andersom is al je Hue hardware perfect bruikbaar in een Home Assistant systeem met Zigbee. Alleen heb je dan de Hue Bridge niet meer nodig.
Als je van Hue naar Home Assistant gaat heb je dus je Bridge niet meer nodig, maar je kunt er toch voor kiezen om die toch te houden. Home Assistant kan namelijk ook met de Hue koppelen en zo alle functies van je Hue systeem bedienen. Maar rechtstreeks de lampen en afstandsbedieningen aan Home Assistant koppelen heeft twee grote voordelen. Je hebt de Bridge niet meer nodig, dus dat scheelt weer stroom en, misschien belangrijker, alle Zigbee apparaten die aan je Bridge hangen vormen een apart Zigbee netwerk dat los staat van evenuele Zigbee apparaten die aan je Home Assistant zijn gekoppeld. Dan werken ze niet samen, eerder tegen elkaar.
